2012. szeptember 17., hétfő

Így látták,annak idején

Látogatók fényképeznek egy villamos enteriőr részletben,a Deák téri Földalatti Vasúti Múzeumban,ahol retróplakát kiállítást tartottak. 







"Légy óvatos,kispajtás!" Ilyen, és ehhez hasonló üzeneteket közvetítenek felénk a múltból ezek a régi alkotások,melyek éppen úgy fontos közölni valót  hordoznak mint egykor,hiszen felhívják valamire a figyelmünket,méghozzá arra hogy a közlekedésben legyünk óvatosak és körültekintőek,vigyázzunk önmagunk és mások testi épségére.Teszik ezt egyszerű de nagyon hatásos módon,elég egy röpke pillantást vetni bármelyik műre és a közölni való azonnal eljut hozzánk,kiválóan megválasztott színvilág és kompozíció jellemzi őket,melyek a korszellemre teljesen jellemzőek voltak.De felidézi a régi diafilmek képi világát is,gondoljunk csak a STOP! Közlekedj okosan! című gyermekeknek készült KRESZ oktató diafilmre,és rajzfilmre.Ezeknek az alkotásoknak a közege az utca és a tömegközlekedési járművek,ahol kiválóan feltudták magukra hívni a figyelmet,mind grafikai,mind pedig tipográfiai eszközeikkel. Nézve ezt a kiállítást elgondolkoztató,hogy a plakát talán nem is csak a gyakran lebecsült populáris kultúra része,hanem esetleg több is lehet nála.

A nyolcvanas és kilencvenes évek munkáit bemutató kiállítást is érdemes lenne rendezni,gondoljunk csak arra a grafikára mely az autóbuszok hátulján volt felragasztva, és a helyes előzésre hívta fel a figyelmet.

Emlékszel a fent leírt plakátra,láttad a kiállítást ? 

Kép és szöveg : Transport and Air - Len

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése